YOUtopia | YOUtopia?
1504
page-template-default,page,page-id-1504,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

In 2016 was het 500 jaar geleden dat Thomas More de allereerste versie van het boek ‘Utopia’ liet drukken in Leuven. Het boek ‘Utopia’ is zeer maatschappijkritisch en nog razend actueel; dromen van een ideale samenleving (die men wellicht nooit zal bereiken) doen we nog alle dagen.

 

Op 17 januari 2017 eindigde het succesvolle en inspirerende Leuvense stadsfestival Utopia dat de 500ste verjaardag vierde van de eerste druk van het gelijknamige boek van Thomas More in Leuven.
Met YOUtopia geeft de stad het volgende anderhalf jaar de utopische fakkel door aan alle Leuvenaars. YOUtopia wil zuurstof geven aan de samenleving, samen stad maken en verbinden doorheen verschillen. Tot en met april 2018 delen Leuvenaars op allerlei manieren dromen en ideeën over de kunst van het samenleven.
Op 3 februari werd met Leuven Ontvlamt de vlammende start van YOUtopia gegeven, met 47 warme initiatieven over de hele stad.

 

 

YOUtopia wil het leggen van verbindingen tussen de stad en haar inwoners, tussen diverse organisaties, tussen mensen onderling stimuleren. Daarvoor steunen we op 4 pijlers:
– Stad Beleeft: dit zijn initiatieven voor het grote publiek, in de publieke ruimte. Een voorbeeld daarvan is Leuven Ontvlamt en zo zullen er nog vele volgen!
– Stad in Gesprek: het in gesprek gaan kan gebeuren door inwoners onderling, door inwoners en de stad, door organisaties onderlingen.
– Stad Bouwt Bruggen: YOUtopia wil samenwerkingen stimuleren, verenigingen met elkaar in contact brengen en zo verbindingen creëren
– Stad Verzamelt Verhalen: grote verhalen, kleine verhalen, ieder verhaal is interessant en kan ons helpen om de ander beter te begrijpen en het samenleven te vergemakkelijken.

 

In Leuven staan 6 YOUtops ter beschikking van de Leuvenaars. Sinds de feestelijke opening van 24 september 2016 stonden deze verrijdbare kunstinstallaties in een proefopstelling op enkele locaties in de stad. Ze werden tijdens Leuven Ontvlamt écht deel van de publieke ruimte van Leuven. Deze YOUtops kunnen door iedereen worden gebruikt. Iedereen kan van de YOUtop een eigen stukje stad, een eigen warmere samenleving maken. Mensen kunnen er elkaar ontmoeten, een optreden organiseren, een gesprek voeren over wat de ideale samenleving nu precies inhoudt, net zoals Thomas More deed. De YOUtops willen tegemoet komen aan het gebrek aan fysieke ruimte voor de Leuvenaars. Zo wordt een stukje publieke ruimte voor iedereen bruikbaar.

 

 

Om zo’n gesprek in gang te zetten, werd een knetterend gespreksspel ontworpen, Vonk. Dit spel ging tijdens Leuven Ontvlamt in première en Leuvense inwoners kunnen het aanvragen om zo zelf het debat te starten.