YOUtopia | EUTOPIA – SCHOOL VAN DE TOEKOMST
1725
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1725,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Categorie
Archief, YOUtopia, YOUtopia-BONUS

Dit project van Stad en Architectuur kreeg een YOUtopia-bonus. Het project werd op 20 april 2017 afgerond.

EUTOPIA – SCHOOL VAN DE TOEKOMST

do 20.04.2017, 20 uur / STUK

 

Hoe ziet jouw school eruit in de toekomst?  Stad en Architectuur daagde laatstejaars-studenten van drie middelbare scholen uit om na te denken over hun ideale school en alvast aan het ontwerpen te gaan.  De leerlingen presenteren hun ontwerpresultaten aan elkaar en aan het grote publiek op donderdagavond 20 april 2017 in STUK. Daarop kiest een jury van utopia-experten drie laureaten die een mooi prijzenpakket ontvangen.  Alle ontwerpen zijn bovendien te bewonderen in een tentoonstelling in de Verbeeckzaal van STUK. 
 
Hoe kunnen we er voor zorgen dat de groene ruimtes van onze school beter worden benut voor de leerlingen?  Hoe kan een schoolgebouw zorgen voor een geëngageerde uitwisseling van ideeën? Aan de hand van een aantal gerichte onderzoeksvragen gingen de leerlingen aan de slag als vooruitstrevende architecten die out-of-the-box denken.  Ze vertaalden en verhaalden daarbij de utopie als architecturaal thema naar hun eigen schoolcontext.  Door middel van kleine, en soms zelfs heel grote, utopische architecturale ingrepen en concepten –papieren architectuur- trachten de leerlingen van hun eigen school een betere, leukere “utopische” plek te maken. Scholen met boomhutten,  glazen eilandjes van gelijkheid, oordeelvrije tempels … en meer mooie ideeën.
 
Het project School van de Toekomst groeide uit de tentoonstelling EUtopia – Mogelijkheid van een Eiland,  die Stad en Architectuur in het kader van het stadsfestival Utopia in M toonde. De curatoren van deze tentoonstelling, Ward Verbakel en Joeri De Bruyn,  nemen als deskundige jury op 20 april de ontwerpen van de leerlingen kritisch onder de loep en maken bekend welke ontwerpen van welke school winnen.
Deelnemende scholen: Atheneum De Ring, Sint-Albertuscollege en Sint-Pieterscollege
 
Presentatie en prijsuitreiking
WANNEER: do 20 april 2017, 20u / WAAR: Auditorium STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
TOEGANG is gratis maar inschrijven verplicht via info@stadenarchitectuur.be 
Tentoonstelling
WANNEER: do 20 april 2017, vanaf 18u / WAAR: Verbeeckzaal STUK
 
INFO: www.stadenarchitectuur.be  / info@stadenarchitectuur.be / +32(0)16  22.22.39