YOUtopia | Mozaïek-atelier
1393
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1393,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

In september 2016 kregen 500 voorbijgangers de kans om hun boodschap te schrijven en te vereeuwigen in keramiek. Hiermee was het startschot gegeven van het mozaïekproject. Met dit project slaan ondertussen een 300tal Leuvenaars de handen in mekaar om samen kunst te maken en het openbaar domein op te fleuren. Er werden 35 boombakken tussen vier grote pleinen voorzien van mozaïek, waarin de 500 boodschappen van het startmoment van Youtopia werden verwerkt.

De 300 mozaïekers werken samen in 35 uiteenlopende groepen, waaronder scholen, welzijnsorganisaties, woonwagenbewoners, woonzorgcentra, buurtcomités en Leuven Centraal. Ze doen dit samen met een team van zes kunstenaars: Mireille Swinnen, Jan Vander Elst, Ine Lammers, Roeland Kotsch, Jolien Brands en Lien Paulissen. Zij begeleiden de groepen van ontwerp tot afwerking en zorgen over het geheel voor eenheid en originaliteit .

Speciaal voor dit project opende de oude brandweerkazerne tijdelijk zijn deuren om dienst te doen als mozaïekatelier.  Tot eind mei 2017 was het atelier elke week drie keer toegankelijk . Er kwamen telkens 20 tot 40 mensen werken aan hun mozaïek. Er werd met scherven van keramische tegel gewerkt. Daarbovenop werd er met klei geboetseerd, die dan later afgebakken werd en toegevoegd aan de mozaïek.

In juni 2017 werden de mozaïeken aan de boombakken bevestigd. Er werd in totaal maar liefst 140 m² mozaïek gemaakt. Vanaf de zomer van 2017 kan je ze bewonderen in het straatbeeld.
Heb je interesse om zelf aan de slag te gaan met mozaïek in je eigen buurt? Na de realisatie van de boombakken is dit mogelijk binnen ‘Kom Op voor je Wijk’, een permanente projectoproep waarmee de stad waardevolle initiatieven van bewoners wil ondersteunen en samen wil uitwerken.

MOZAÏEK-ATELIER